Ontstaan en evolutie Doezelklas

We keren terug naar het jaar 2001... Een groepje gemotiveerde collega's bezocht toen het ABC-huis in Schaarbeek, een onderzoekscentrum rond, kunst, cultuur en educatie. Ze deden daar heel wat inspiratie rond muzische werkvormen op en vertaalden dit naar een 'pop-up klas' met heel wat muzische activiteiten. Een volledig ingeklede proefopstelling in de refter van Zonnewende, met uitgekiende stappenplannen en gezellig ingerichte hoeken zorgden voor een echt WOW-effect bij zowel leerkrachten als leerlingen. Dit project verdiende een vaste plaats! 

 

Na het zoeken en vinden van een geschikte locatie op school, bij de start van het schooljaar 2001-2002, nam dit project zijn intrek in een gang van het oude internaat. De Doezelklas was geboren!

Meerdere collega's namen dit project ter harte, en werkten het steeds verder uit. Twee constanten in dit verhaal waren doezelmeesters Bart Dewit en Luc Degrande, die de Doezelklas omtoverden tot een uniek en onmisbaar iets! 'Doezelen, doezelen!' scandeerden de kinderen meermaals enthousiast over de speelplaats wanneer het hun beurt was. Andere klassen konden niet anders dan hen jaloers aan te kijken, wachtend op hun beurt... De verhuis naar de oude VCLB-kantoren enkele jaren na de opstart, maakten de klas er niet minder uitnodigend op, integendeel!

 

Jammer genoeg dreigde deze klas te sluiten, met het vertrek van meester Luc, en enkele jaren later meester Bart. De Doezelklas werd, bij gebrek aan opvolgers, in schooljaar 2016-2017 omgedoopt tot de MuVoklas. Deze klas, eveneens een mooi muzisch project, moest een alternatief bieden, maar werd jammer genoeg als minder succesvol ervaren.

 

Om dit prachtig project nieuw leven in te blazen, besloot ik na 17 jaar in het vierde leerjaar de eerste stappen als Doezelmeester te zetten. De nieuwe opstart in 2017 werd gelukkig meer dan gesmaakt door de kinderen.

De Doezelklas leefde weer!

 

Helaas dwong corona ons 2,5 jaar later om de deuren van de Doezelklas tijdelijk te sluiten. Teveel materialen die door iedereen gebruikt werden, te kleine lokalen, geen kans om voldoende afstand te houden, en teveel enthousiaste bezoekers per week. Dit gebeurde half maart 2020, tijdens de algemene lockdown, en zou 20 maanden duren...

 

Bij de start van het nieuwe schooljaar 2020-2021 werd al snel duidelijk dat dit virus ons nog enige tijd parten zou spelen. Er werd een waardig alternatief voor de Doezelklas aangeboden, en dit onder de noemer 'DoezOLklas'.

Een buitenklas achter Zonnewende, waarbij er werd gedoezeld in Open Lucht. Bij FOTO'S hierboven vind je een kleine impressie van de activiteiten die we daar deden. Ook het schooljaar 2021-2022 werd op deze manier gestart, tot aan de herfstvakantie. 

Vanaf 8 november 2021 mochten de deuren van de Doezelklas eindelijk weer open. Hoog tijd dus om een vervolg te breien aan dit unieke succesverhaal! Hoog tijd om weer te DOEZELEN!